232-301-2136
kursat.arslan@deu.edu.tr
Buca Eğitim Fakültesi
Sosyal Bina, 2.Kat 207, İzmir
  • Ana Sayfa
  • Özgeçmiş
  • Hakkımda
  • Blog
  • İletişim
  • Ders Kayit
  • Giriş
    E-mail Adresi:
    Şifre:
Önce yol arkadaşı, sonra yol! Arapça Atasözü
Son blog yazısı (3.11.2023) Bir şiir: Gitse
Dr. Kürşat ArslanDokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesinde, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri bölümünde Doçent.

c# da timer nesnesinin kullanımı ve bir örnek

Yayınlanma: 17 Nisan, 2018 Güncellenme: 8 Ocak, 2019

Tanım

C# timer nesnesinin kullanmanın temel gerekçesi belli bir kodun belli bir zaman aralığında tekrarlanmasını sağlamaktır. Kullanımı oldukça kolay olan bu nesne sadece iki özellik ve bir olay içerir. Özelliklerden bir tanesi interval'dır ve bu özellik ile timer nesnesinin Tick olayına yazılan kodların milisaniye olarak tekrarlanma sıklığı belirlenir. Bir diğer özellik ise enabled'dır. Bu özellikle timer nesnesi başlatılır yada durdurulur.

Örnek

Şimdi timer nesnesini kullanabileceğimiz basit bir örnek yapalım. Bu örnekte formun arak plan plan rengini belirlenen rekler içerisinde rasgele bir renge boyayan kodu yazalım. Örnek için şu önbilgilere ihtiyacınız olacak: Diziler ve Random

Şimdi gelin adım adım giderek örneğimi oluşturalım. -1- Öncelikle formunuza tasarım ekranında iken bir buton ekleyin ve buton üzerine çift tıklayarak yada olaylar bölümünden click şeçeneğine tıklayarak aşağıdaki kodu yazın. Bu kod ile timer nesnesi butuna tıkladığımızda başlatılacak. !unutmayın: timer nesnesinin interval değerini 1000 yapın. Daha öncede belirttiğim gibi interval değeri milisaniye olarak belirtilir bu örnekte 1000 ms kullandık yani 1s. 

timer1.Enabled= True;

Daha sonra, timer nesnesi içinde tick olayına aşağıdaki kodu yazalım. Bu kod ise, formumuzun arka plan rengini her saniyede 1 ile 4 arasında rasgele bir sayı üreterek farklı bir renge boyayacak.

string[] renk = { "Gray", "Blue", "Red", "Black", "White" };
Random rnd = new Random();
int sayi=rnd.Next(renk.Length);

this.BackColor = Color.FromName(renk[sayi]);

Hepsi bu kadar. Umarım anlaşılır ve faydalı olmuştur.

Bu gibi yazıların çoğalması için site içerisinde yer alan reklama tıklayın. Teşekkürler :)

Bir Yorum Bırak

Bu site Galloglu.com üzerinden, öğrencilerim ve diğer ilgili herkes için online içerik geliştirme amaçlı tasarlanmıştır. Özellikle SPSS ve ARDUINO blog yazıları, sizin bu konuları örnekler üzerinden daha iyi anlamanız için basitleştirilerek anlatılmıştır. Sitede yer alan içerikler, düzenli olarak kontrol edilerek hatalardan kaçınılmaya çalışılmaktadır, diğer taraftan bilgilerin tümüyle doğruluğu garanti edilemez.
Designed and Created by Kursat Arslan. Copyrigt © 2016-2024
Bu site Kürşat Arslan tarafından tasarlanmış ve geliştirilmiştir.
Bütün hakları saklıdır.Sitede yer alan bütün içerikler galloglu.com'a aittir.